Selekcja pomiędzy kawą sypką i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą daje nam producent. W jaki sposób więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wskutek tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się gruntownie inaczej w wypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu wyszukany gatunek kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety
Kawa mielona jest fenomenalną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W doborze właściwej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się oczywiście zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.