Lekarze alarmują, że aktualnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej legendarnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. W dzisiejszych czasach rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi uczuleniami. Pośród tak młodziutkich pacjentów najczęściej następuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie własne dzieci karmią piersią, powinny gruntownie odstawić wszelkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka w owym czasie, gdy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a więc soję, jaja lub orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu wyjątkowe hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym lub w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią trzeba również mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać nowe towary osobno i co kilka dni.
To naturalnie dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Niewątpliwie zasady te dotyczą również starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niezwykle istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najlepiej jest, jeżeli wszyscy po prostu przestrzegają właściwych zasad diety i nie jedzą mleka czy też towarów zawierających orzechy.