Krajowa kuchnia inaczej jaka?

Polska kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dziś w regionach spożywa się szablonowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. By je przyrządzić trzeba wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dołożyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć i dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz dołączyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprawidłowiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarnują oraz przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich trzeba też węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
restauracje Kraków
Kaszuby są wybitnie bogate w ryby, dlatego kuchnia ta tak wielokrotnie je wykorzystuje. Na przeróżne sposoby, w wielu przypadkach ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w przeróżne, dobre zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Obecnie przeważnie zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do kultowych polskich zup należy także krupki.

Dodaj komentarz